TITLU: Platforme naționale pentru energie și climă în vederea atingerii obiectivelor UE 2030/ National Energy and Climate Platforms to deliver on the EU 2030 targets
ACRONIM: NECPlatform
CONTRACT: LIFE21-CET-GOV NR. 101076359
PERIOADĂ: Octombrie 2022 - Martie 2025
PARTENERI:
- Coordonator proiect: ENERGY CITIES/ENERGIE-CITES ASSOCIATION , Franța
- INSTITUTE FOR EUROPEAN ENERGY AND CLIMATE POLICY STICHTING ( IEECP), Olanda
- COORDINAMENTO AGENDE 21 LOCALI ITALIENE (CA21L), Italia
- FONDATSIYA TSENTAR ZA ENERGIYNA EFEKTIVNOST – ENEFEKT (ENEFFECT), Bulgaria
- ASOCIATIA ORASE ENERGIE IN ROMANIA (OER), România
- REGIONALNA ENERGETSKA AGENCIJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE (REGEA), Croația
- ZERO - ASSOCIACAO SISTEMA TERRESTRE SUSTENTAVEL (ZERO), Portugalia
OBIECTIV GENERAL: Obiectivul general al proiectului LIFE-NECPlaform este de a contribui în mod direct la punerea în aplicare a politicilor UE în domeniul energiei, în special în ceea ce privește Acordul Verde European, Uniunea Energetică și Strategia de Decarbonare pe Termen Lung a UE pentru 2050, prin sprijinirea integrării verticale și orizontale a politicilor energetice și climatice în statele membre ale UE. LIFE-NECPlaform va sprijini direct șase State Membre în crearea și gestionarea unor platforme permanente de dialog privind clima și energia, care vor reuni toate părțile interesate relevante, pentru ca prioritățile în materie de energie și climă să fie create în comun și să fie coerente pentru toate nivelurile de guvernanță, dar și în rândul diferitelor sectoare ale societății.
DESCRIERE PROIECT:
Proiectul LIFE-NECPlatform are ca scop sprijinirea a șase State Membre ale UE (Bulgaria, Croația, Franța, Italia, Portugalia și România) în procesul lor de tranziție către neutralitate climatică prin înființarea și gestionarea unor platforme permanente de dialog pe mai multe niveluri, în domeniul climatic și energetic, în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul privind Guvernanța Uniunii Energetice și Acțiunilor Climatice, care solicită o mai bună integrare a autorităților locale și regionale, a societății civile, a mediului de afaceri și a altor părți interesate în dezvoltarea și monitorizarea politicilor naționale și climatice, inclusiv a Planurilor Naționale pentru Climă și Energie. Prin cooperarea ministerelor și a altor părți interesate relevante din aceste 6 țări, partenerii naționali ai proiectului vor înființa 6 forumuri de discuții pe mai multe niveluri, operaționale în perioada martie 2023 - septembrie 2024. Aceste platforme vor fi active în procesul de actualizare a Planurilor Naționale pentru Climă și Energie, care trebuie transmise Comisiei Europene până în luna iunie 2024 (prima versiune actualizată urmând a fi prezentată până în luna iunie 2023).
„Pentru a avea planuri eficiente în domeniul climei și al energiei, care să poată îndeplini obiectivele, trebuie să aibă loc discuții între nivelurile național și local pentru a ne asigura că aceste planuri corespund realității și pot fi puse în aplicare. Proiectul NECPlatform este foarte promițător în acest sens.”
Flavia BOGHIU, Viceprimar al Municipiului Brașov și Președinte al Asociației „Orașe
Energie în România” (OER)

Cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul contractului NR. 101076359. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.