8 orașe membre OER (Asociația “Orașe Energie în România”) vor organiza sâmbătă, 25 martie 2023, în intervalul 20:30-21:30, mai multe activități pentru a celebra Ora Pământului, alături de alte 8.000 de orașe din peste 195 de țări. Este deja o tradiție pentru majoritatea acestor municipii să se alăture demersului de a informa și conștientiza publicul larg despre schimbările climatice, protejarea mediului și măsurile pe care le poate lua fiecare, la nivel individual pentru a avea un impact pozitiv pentru viața pe planetă.
În municipiul Buzău va fi o campanie de presă, iar Sibiul va stinge lumina în Piața Mare. Iluminatul arhitectural va fi oprit și la Primăria Zalău și în următoarele clădiri ale instituțiilor subordonate: SC Citadin Zalău SRL, Serviciul de Administrare a Domeniului Public Zalău, SC Transurbis SA Zalău, Direcția de Asistență Socială Zalău, Casa Municipală de Cultură și Poliția Locală Zalău. La Iași, pe lângă stingerea luminilor și a iluminatului arhitectural din zona centrală, vor fi organizate momente artistice, asigurate de Corul de Copii al Municipiului Iași, elevii Palatului Copiilor Iași și Trupa Quasar Dance, iar în Piatra-Neamț, la Turnul lui Ștefan cel Mare, 50 de copii de la Corul Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin”, vor susține un recital muzical în aer liber.
La Satu-Mare, în Piața 25 Octombrie, 60 de copii de la studioul de muzică MT Creative Art Studio vor prezenta un program muzical din repertoriul internațional, iar în Amfiteatrul de pe pasajul Corneliu Coposu, va fi un concert cu 300 de copii, organizat de Corul Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin”. Luminile vor fi stinse în cele două locații, iar copii vor avea lumânări sau leduri în mâini, pentru un efect deosebit, ne-a transmis dl. Primar Kereskényi Gabor.
La Brașov, tot centrul vechi se va cufunda în întuneric, iar celebrele litere de pe muntele Tâmpa vor fi stinse. Cu această ocazie, brașovenii sunt invitați la o plimbare tematică, de seară, prin centrul istoric, ca să observe iluminatul arhitectural, în timpul și după Ora Pământului, impresiile și fotografiile lor urmând a fi colectate și trimise specialiștilor, pentru viitorul Masterplan de Iluminat Arhitectural pentru Centrul Istoric din Brașov. Mai multe amănunte aici.
De asemenea, în Municipiul Făgăraș iluminatul public va fi redus cu 70% pe mai multe străzi, iar iluminatul arhitectural al clădirilor publice va fi oprit pe durata evenimentului. În fața Casei de Cultură va exista ”Alternaship”, o navă spațială condusă prin sunete și ”BikeCinema”, un cinematograf pe bicicletă.
”Ne bucurăm că, pe lângă aceste activități publice, orașele membre OER încurajează cetățenii să facă acțiuni concrete, individual pentru protejarea mediul, printr-o abordare mai sustenabilă a obiceiurilor de zi cu zi”, a declarat Leea Mihăilă, Director OER. Mai jos sunt mesajele promovate de autorități.
Mai mult decât o oră pentru planetă[1]. Este nevoie de acțiuni concrete!
Iată câteva idei simple pe care le puteți pune în practică în fiecare zi pentru ca impactul dvs. să fie mai mic asupra naturii, să reduceți costurile și să dați un exemplu de responsabilitate: